We kennen het allemaal: de wekker gaat en we drukken nog even op de snooze-knop. Voor je het weet heb je een chaotische ochtend, schiet het ontbijt erbij in en vertrek je met een lege maag. Maar ons lichaam is enkele uren in rust geweest en heeft terug brandstof nodig om belangrijke prestaties, zowel intellectueel als fysiek, in de voormiddag te kunnen uitvoeren. Eten zet immers een reeks van biologische processen in gang. Een gezond ontbijt leidt tot betere schoolprestaties, beter concentratievermogen en een verhoogde productiviteit. Wie ’s morgens een gezond ontbijt neemt, zal minder zin hebben in snoep in de voormiddag. Wie ’s morgens geen ontbijt neemt zal sneller geneigd zijn om dit te compenseren in de andere maaltijden:

  • een te zware lunch kan leiden tot minder concentratie in de namiddag
  • een zwaar avondmaal kan leiden tot een hogere energie-inname waarvan de overschot aan energie wordt opgeslagen als vetreserve.

Nieuw onderzoek toon ook aan dat hoe vaker er een ontbijt wordt overgeslagen, hoe meer risico er bestaat op diabetes type II. Natuurlijk is de kwaliteit van het ontbijt ook belangrijk: een croissant of een chocoladekoek kan wel lekker zijn, maar dit is echt niet de goede keuze. Vraag raad aan de diëtiste!

De Gezonde Lijn, Ninove

TAGS : concentratievermogen diabetes ontbijt
POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | May, 04, 2019 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.