Glutenvrije producten worden steeds hipper, en dat terwijl ze zeker niet voor iedereen heilzaam zijn. Zeker bij gezonde kinderen heeft het weinig zin om een glutenvrij dieet op te leggen én kan het zelfs gevaarlijk zijn. Kinderarts met specialisatie maag-darmziekten Norelle Reilly geeft 4 redenen waarom je kinderen beter niet onnodig glutenvrij laat eten.

Gluten zijn eiwitten in granen, vooral in tarwe. Maar ook rogge en gerst bevatten gluten. Gluten in tarwe zijn verantwoordelijk zijn voor de stevige structuur van het deeg. Gluten zijn verantwoordelijk voor de structuur van het brood zoals wij het kennen. Zonder gluten heeft het brood geen structuur en zal het brood niet rijzen. Gluten worden door de meeste mensen en gemakkelijk verteerd. Een klein deel van de bevolking kan echter geen gluten verteren, deze mensen zijn gluten intolerant. Dit noemt men coeliakie.

Coeliakie of glutenintolerantie is een aandoening waarbij je darmslijmvlies wordt aangetast als je gluten eet. Wie coeliakie heeft, eet daarom best glutenvrij. Maar ook bij mensen die geen intolerantie hebben worden dit soort voedingsmiddelen steeds populairder, terwijl zij er geen baat bij hebben om glutenvrij te eten. Zeker bij kinderen is het gevaarlijk om zomaar gluten te schrappen, legt Dr. Norelle Reilly uit, een kinderarts met als specialisatie maag-darmproblemen. Zij stipt 4 dingen aan die je moet weten, voor je gluten zomaar uit het kindermenu weert.

1. Gluten zijn niet giftig

Gluten komen in verschillende dagdagelijkse voedingsmiddelen voor. Niet alleen in graanproducten zoals brood, pasta en koekjes, maar ook “verstopt” in bewerkte voeding waaronder bouillonblokjes, sauzen, bereid vlees en bier. Toch zijn gluten niet van nature giftig. Enkel wie kampt met glutenintolerantie zal last krijgen van maag-darmproblemen. In het andere geval heeft het geen zin om gluten te vermijden. Een kind preventief geen gluten geven in de hoop dat het zeker niet intolerant zal worden, is dan ook geen goed idee, aldus Dr. Reilly. Een uitgebalanceerd voedingspatroon met groenten, fruit, eiwitten, vetten en verschillende soorten koolhydraten is nog altijd de beste optie om een kind gezond te houden.

2. Glutenvrij is geen synoniem voor gezond

“Glutenvrij” heeft vaak onterecht een gezond imago. Een glutenvrij koekje, blijft nog altijd een koekje. Daarnaast bevatten veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes vaak meer vet en calorieën dan de gewone versie met gluten. Je vindt er soms ook minder vitaminen en foliumzuur in terug, wat tot vitaminetekorten kan leiden. Ook is een glutenvrij dieet soms arm aan vezels, die voor mensen zonder intolerantie belangrijk zijn voor de darmen. Vaak gebeurt het dat kinderen die beginnen met glutenvrij te eten, geconstipeerd raken, weet Dr. Reilly uit eigen ervaring. Zelf bij je kinderen experimenteren met glutenvrij eten – zonder een diagnose van intolerantie of begeleiding van een dokter – is dus af te raden.

3. Moeilijkere diagnose

Als je als ouder uit eigen beweging begint met je kind een glutenvrij eetpatroon op te leggen, dan is het voor dokters achteraf moeilijker om vast te stellen of je kind met een intolerantie kampt. Symptomen alleen zijn niet genoeg om een diagnose te kunnen stellen. Een bloedtest achteraf kan geen onderscheid meer maken tussen een kind met coeliakie dat glutenvrij eet en een kind dat eigenlijk nooit coeliakie heeft gehad, maar glutenvrij eet. Raadpleeg dus altijd eerst je dokter als je een vermoeden van intolerantie hebt voordat je op eigen houtje voedingsgroepen begint te schrappen.

4. Duur en sociaal beperkend

Het is al niet makkelijk om een glutenintolerantie te hebben als volwassene, laat staan als kind. Bij veel kinderactiviteiten komt eten kijken, denk maar aan verjaardagsfeestjes, daguitstappen en lunch op school. Kinderen die glutenvrij moeten eten voelen zich vaak afgezonderd van hun leeftijdsgenoten of zijn bang dat hun dieet invloed zal hebben op toekomstige beslissingen zoals verder studeren of een carrière. Daarenboven is glutenvrije voeding duurder, wat voor sommige families een financiële uitdaging kan zijn.

Het enige voordeel van deze ‘hype’ is dat het assortiment glutenvrije voedingsmiddelen sterk uitgebreid en gemakkelijk te verkrijgen is. Goed voor de coeliakie patiënten.

 

Bron: nina

TAGS : De Gezonde Lijn Dietist dietiste glutenvrij Ninove
POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | Jun, 17, 2016 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.