Vetten vormen een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Meer nog, vetten zijn zelfs noodzakelijk omdat ze essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines aanbrengen.
De Hoge Gezondheidsraad beveelt een inname van vetten van 30-35 energieprocent aan.
In de voeding zijn er schadelijke en onschadelijke vetten. Daarom zijn er niet alleen aanbevelingen voor het totale vetgehalte in de voeding, maar ook voor het soort vet.
Vetten kunnen opgedeeld worden in twee grote groepen: verzadigde en onverzadigde vetzuren. De onverzadigde kunnen dan weer opgedeeld worden in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren.
Het is zeer belangrijk om de verzadigde vetten onder de 10 energieprocent te houden. 0% is onmogelijk omdat verzadigde vetzuren veelvuldig in onze voeding voorkomen. Met andere woorden: men zit al vlug boven de norm van 10 %.
Zo mag een volwassen persoon met een energiebehoefte van 2000 kcal per dag, 200 kcal besteden aan verzadigde vetzuren. Dit betekent dat deze persoon slechts 22 g verzadigde vetzuren per dag mag innemen.
Wanneer we 2 croissants met boter eten zitten we reeds aan 23 g verzadigde vetzuren. De norm is dus al net overschreden in één maaltijd.
150 g friet (een klein pakje) met 25 g mayonaise levert al snel 17 g verzadigde vetzuren op.
Een voeding rijk aan verzadigde vetzuren verhoogt het risico op hypercholesterolemie.
Belangrijke bronnen van verzadigde vetzuren zijn vette vleessoorten, bereide vleeswaren, melkvet, boter, room, kazen,….
Men zegt dan gemakkelijkheidshalve dat dierlijke vetten ongezond zijn en plantaardige vetten gezond.
Dit is niet volledig correct: er zijn enkele uitzonderingen:
- Vette vissoorten (dierlijk vet) zijn gezond omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten.
- Kokosvet en palmolie (plantaardig vet) zijn ongezond omdat ze veel verzadigde vetzuren bevatten.
De onverzadigde vetzuren winnen steeds meer en meer aan belang.
Onverzadigde vetzuren, in het bijzonder de omega 3 vetzuren hebben een gunstige invloed op hart- en vaatziekten.
Belangrijke bronnen van onverzadigde vetzuren zijn: olijfolie, arachideolie, noten, maisolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, vette vis, minarines en margarines met meervoudige onverzadigde vetzuren,….
Onverzadigde vetzuren zullen het bloedcholesterolgehalte gunstig beïnvloeden en kunnen dus beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Verzadigde vetzuren doen het bloedcholesterolgehalte stijgen, waardoor ook het risico op hart- en vaatziekten stijgt.
We moeten er dus voor zorgen dat we voldoende vetten opnemen: sommige vetzuren en vetoplosbare vitamines zijn essentieel voor het normaal functioneren van ons lichaam.
Er moet niet alleen met het soort vetzuur rekening gehouden worden, maar ook met de hoeveelheid. Olijfolie, noten,… bevatten weliswaar gezonde vetten, maar ook heel veel energie. De hoeveelheid vet die gebruikt wordt moet dus in hoeveelheid beperkt worden, zelfs als het goede vetten zijn.
De Gezonde Lijn, diëtist Ninove
0 Comment
Leave a Reply