Gastblog door Eva Menger

 

Alcohol en een gezonde levensstijl, ze gaan niet hand in hand. Want hoewel de occasionele 100-jarige wel eens durft te beweren dat ze zo oud geworden is door die twee jenevertjes per dag, is alcohol niet bepaald goed voor je lichaam. Het is niet voor niets dat de richtlijnen voor alcoholgebruik onlangs naar beneden gingen, naar 10 eenheden per week. Hiervoor stond het aantal op drie per dag voor een man en twee per dag voor een vrouw. De nieuwe richtlijnen geven niet enkel een maximum van 10 units per week aan, maar raden ook aan om minstens twee alcoholvrije dagen te hebben en raden alcohol onder de 18 jaar af. Een zestal pintjes tijdens dat avondje op café of elke avond twee glaasjes wijn voor de televisie? Het kan misschien gezellig zijn, maar gezond is het allerminst.

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol heeft een groot effect op je lichaam. De absorptie van alcohol vindt voor 20% plaats in de maag en voor 80% in de dunne darm. De opgenomen alcohol wordt naar de lever gevoerd en gelijkmatig verdeeld over de lichaamsvloeistoffen, waarna het in je hersenen terecht komt. Die worden door alcohol verdoofd: hoe meer je drinkt, hoe groter het effect. Je stemming verandert, je reactievermogen vertraagt en je gezichtsvermogen gaat achteruit. Bij erg veel alcoholgebruik kan je niet alleen bewusteloos geraken, maar kan ook het centrale zenuwstelsel zo sterk verdoofd worden zodat het ademhalingscentrum verlamd geraakt en je een ademhalingsstilstand krijgt.

Op lange termijn kan alcohol vooral schade aanrichten aan lever, nieren, pancreas, darmen, longen en hart- en bloedvaten. Het zorgt voor hoge cholesterolwaarden, een hogere bloeddruk en zelfs een vergrote kans op kanker: bij vrouwen is dit al het geval bij meer dan één glas per dag. Bij mannen nemen ziekterisico’s toe vanaf twee glazen per dag. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter het risico. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Test hier of je moeilijk nog zonder kan en dus vatbaar bent voor verslaving.

Hoe er op een gezonde manier mee omgaan?

Hoewel er nog verder onderzoek is vereist, kunnen we op basis van beschikbare gegevens zeggen dat de scheidingslijn tussen de positieve en negatieve effecten van alcohol zeer dun is. Probeer daarom vooral niet elke dag te drinken- las zeker een paar rustpauzes in. Zorg er ook voor dat je niet altijd op dezelfde momenten gaat drinken: bijvoorbeeld op vaste tijdstippen (elke dag na het werk), bij bepaalde gevoelens (stress of vermoeidheid), bepaalde gedachten of bepaalde situaties. Omdat je lichaam steeds meer gewoon geraakt aan alcohol op die momenten, ga je dan ook meer en meer moeten consumeren om hetzelfde gevoel te krijgen. Sommige mensen zeggen dat ze ‘goed tegen alcohol kunnen’. Dat is dan vaak een teken dat ze het gewoon zijn en hun lichaam te veel alcohol te verduren krijgt.

Drink dus nooit alcohol omdat het goed zou zijn voor de gezondheid, want zelfs matig alcoholgebruik heeft een negatief effect op het lichaam. Het is dan ook zeer belangrijk om de consumptie van alcohol onder controle te houden en slechts af en toe een drankje te nemen, en daar extra van te genieten!

TAGS : alcohol darmen De Gezonde Lijn Dietist dietiste dunne darm gezonde levenstijl maag Ninove
POSTED BY Eva Menger | Jan, 18, 2017 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.