Suiker. Als diëtiste zie ik dat dit vaak het moeilijkste is voor veel mensen om te laten staan. Nochtans past het niet bij een gezonde levensstijl. Of toch wel? Dit artikel gaat over snelle en trage suikers, het effect van vetten en koolhydraten en de invloed van beiden op goede cholesterol, ook wel HDL cholesterol genoemd.

Snelle versus langzame suikers

Eenvoudige, verwerkte suikers staan ook wel bekend als snelle suikers. Het zijn suikers die snel worden opgenomen en zorgen voor hoge bloedsuikerpieken en diepe dalen. Door die pieken neemt de behoefte aan suikers ook toe, en dat is niet alleen voor je gewichtsafname en energie nefast, het heeft ook invloed op je mentale welzijn: je kan je er namelijk lusteloos, moe en zelfs depressief van gaan voelen. Snelle, verwerkte suikers zitten bijvoorbeeld in frisdrank, sommige vruchtensappen, snoep en ontbijtgranen.

Daarnaast zijn er ook natuurlijke, eenvoudige suikers. Die zitten in fruit, groenten en melkproducten. Die laatste geven je lichaam naast een kleine hoeveelheid suiker, ook veel vitamines en mineralen mee en passen dus perfect in een gezonde levensstijl. Natuurlijke suikers zijn ook te vinden in aardappelen, brood en pasta. Dat zijn meervoudige of langzame suikers. Met deze suikers kan je langer doen, je verzadiging hiervan is groter en je zal dus ook niet snel snakken naar nog meer suiker.

Invloed op je cholesterol

Men heeft lang gedacht dat enkel cholesterolrijke voeding en vetten verantwoordelijk waren voor een te hoge cholesterol. Dat blijkt echter niet waar te zijn. Uit vetten maakt je lichaam zowel LDL als HDL cholesterol aan. HDL is goede cholesterol en je lichaam heeft het nodig om goed te functioneren. Uit suikers maakt je lichaam echter alleen maar slechte cholesterol, LDL, aan. Kies dus niet voor minder vet en meer koolhydraten, want daardoor geraakt de verhouding tussen beide soorten in de war. Ga voor méér (goede) vetten en minder (slechte) suikers en je HDL cholesterol zal een enorme boost krijgen, met een gunstig effect op je lichaam als gevolg.

Wat kan ik doen?

Suiker helemaal opzeggen is moeilijk, omdat het in zoveel producten zit, en bovendien is het niet nodig. Probeer er echter wel heel bewust mee om te gaan en het enkel als een verwennerij te beschouwen.

Ga verder voor:

  • Gezonde voeding, zonder veel eenvoudige, slechte suikers.
  • Voldoende water drinken, minstens 1 liter water per dag.
  • Genoeg bewegen, minstens een half uur per dag
  • Voldoende ontspanning. Stress werkt slechte eetgewoontes in de hand.
  • Voldoende eten van goede vetten (ideaal hiervoor zijn bijvoorbeeld vette vis en olijfolie)

Less is more en dat geldt dus al helemaal voor suiker. Probeer het eens een tijdje en je zal merken dat je je gezonder, energieker en frisser voelt en dat je het zelfs na een tijdje niet meer zo lekker vindt!

TAGS : cholesterol De Gezonde Lijn Dietist dietiste Ninove suiker
POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | Aug, 24, 2017 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.