Iedereen kent de voedingspiramide, maar ook de drankendruppel bestaat. Welke drank drink je het best? Hiervoor is de drankendruppel een ideaal hulpmiddel.

De drankendruppel bestaat uit 9 lagen:

1. Water is altijd de beste keuze. In de drankendruppel krijgt water dan ook de ereplaats.

2. Thee, koffie, kruidenthee en infusies bevatten bijna evenveel water als zuiver water, maar koffie bevat bijvoorbeeld cafeïne en thee bevat fluor. Ze leveren geen energie en bevatten geen additieven of zorgwekkende ingrediënten als ze maar met mate gedronken worden.

3. Soep, bouillon en fruitsap. Deze laag bestaat in de drankendruppel uit 50% soep en 50% fruitsap. Soep kan heel gevarieerd zijn naargelang de bereiding. Soep bevat soms zout en vetten en fruitsappen bevatten suiker. Advies van een diëtiste kan hier nuttig zijn

4. Melk en met calcium verrijkte plantaardige dranken dragen op een goede manier bij tot een evenwichtige en gezonde voeding, maar toch hebben ze niet allemaal dezelfde voedingswaarde. Ook hier kan het advies van een diëtiste nuttig zijn.

5. De gesuikerde melkdranken en gesuikerde plantaardige dranken (waaronder ook de gesuikerde drinkyoghurt) hebben altijd een voedingswaarde, maar ze bevatten uiteraard veel suiker.

6. Ongesuikerde lightdranken zijn niet noodzakelijk. Een drank mag wettelijk het etiket ‘light’ krijgen als het energiegehalte 30% lager ligt dan dat van de ‘gewone’ drank. De term ‘ongesuikerd’ is dan ook heel belangrijk.

7. De gesuikerde frisdranken bevatten uiteraard veel suiker, hebben geen voedingswaarden en zijn dus totaal overbodig.

8. De energierijke sportdranken zijn dranken met een hoger gehalte aan suiker dan de ‘gewone’ frisdranken. Deze dranken zijn dus niet aan te raden in een gezonde voeding.

10. Bier, wijn en energiedrankjes behoren tot de top van de druppel. Deze dranken bevatten alcohol of andere bestanddelen zoals bijvoorbeeld cafeïne. Net als de restgroep in de voedingspiramide zijn deze dranken niet noodzakelijk in een gezonde voeding. Het is dan ook aan te bevelen deze zoveel mogelijk te beperken. Voor alcohol geldt: maximum 2 consumpties per dag voor de mannen en 1 consumptie per dag voor de vrouwen, met minstens 2 alcoholvrije dagen per week.

 

 

TAGS : De Gezonde Lijn Dietist dietiste drankendruppel gezonde levenstijl gezonde voeding Ninove voedingspiramide
POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | Feb, 03, 2017 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.