Hoe blijft je gewicht stabiel en hoe raak je overtollige kilo’s zo snel mogelijk kwijt? Koolhydraten en vetten worden vaak als de grote boosdoeners gezien, maar de wetenschap is het hier niet mee eens. Om gewicht te verliezen moet je gewoon minder energie opnemen dan je verbruikt.
Sommigen kiezen voor een streng dieet (crashdieet), want hoe minder calorieën je opneemt, hoe meer gewichtsverlies. Er treedt dan ook snel (en veel) gewichtsverlies op. Ons lichaam is echter geprogrammeerd om te overleven. Dit betekent dus hoe minder energie we innemen, ons lichaam er alles aan zal doen om dit te compenseren en zuiniger zal omgaan met de energie die we hebben.
Crashdiëten kunnen niet alleen leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld vitaminen en mineralen, maar ze kunnen ook overgewicht of obesitas in de hand werken als ze erna niet gepaard gaan met gedragsveranderingen in de leef- en eetgewoonten. De kwijtgeraakte kilo’s zie je liever niet terugkomen. Je weegt minder dus heeft je lichaam ook minder energie nodig. Het jojo-effect ligt op de loer: afwisselend vermageren en weer (soms zelfs meer) aankomen. Gevolg: teleurstelling en frustraties.
Dit is echter niet het enige probleem: onderzoek wijst namelijk uit dat mensen, nadat ze een crashdieet hadden gevolgd, meer eetlust en minder verzadigingsgevoel hadden (door verandering in de eetlustregulerende hormonen) en dit zelfs een jaar nadat ze het dieet gevolgd hadden. Je honger- en verzadigingssysteem kan door een crashdieet langdurig verstoord geraken en het is nog niet volledig duidelijk of het zelfs ooit nog herstelt.
Naast de verstoring van het hormonale systeem halen deze diëten ook nog eens de verbranding naar beneden: je hebt niet alleen meer honger en minder verzadiging, maar je lichaam verbruikt ook nog eens minder energie. Dus je zou nog minder moeten eten.
Uit een studie blijkt dat de verbranding fors kan dalen, zelfs wel met 600 kcal (dit komt overeen met ongeveer 6-7 sneden brood) per dag. Zelfs zes jaar later bleef de verbranding van de deelnemers op hetzelfde lage niveau.
Hieruit kan men besluiten dat iemand die ooit obesitas heeft gehad en afvalt met behulp van een streng dieet een tragere verbranding zal hebben en uiteindelijk dus minder kan eten dan iemand met hetzelfde gewicht die nooit obesitas heeft gehad.
Een crashdieet kan voor sommigen op lange termijn soms leiden tot gewichtstoename, soms zelfs meer dan het opgetreden gewichtsverlies. Wetenschappers zoeken naar oplossingen die voorkomen dat het hormonale systeem verstoord geraakt door het volgen van een dieet laag in calorieën. Maar zover zijn we echter nog niet. Kies daarom voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt, samen met extra beweging. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen. Je verliest misschien minder snel gewicht, maar de winst op lange termijn is groot.
Vraag daarom raad aan de diëtiste!
0 Comment
Leave a Reply