
We spreken niet graag over wat er allemaal in onze darmen gebeurt, maar toch hebben onze darmen heel wat boeiende eigenschappen.
Onze dunne en dikke darm bevinden zich in onze buikholte en zijn een deel van ons spijsverteringskanaal. Ze zijn buisvormig met heel veel plooien met daarop miljoenen vlokken. Zo hebben onze darmen een totale oppervlakte van wel twee tennisvelden groot. Onze darmen bieden onderkomen en bescherming aan al zijn bewoners: de darmbacteriën, ook wel darmflora, maar nog beter het microbioom genoemd.
Over heel de wereld houden wetenschappers zich bezig met de analyse van dit microbioom en hun effect op onze gezondheid en ons gewicht.
Hoe kunnen dergelijke kleine organismen zoveel invloed op ons hebben?
Iedereen die ooit al eens een zware bacteriële infectie heeft opgelopen weet dat deze micro-organismen krachtig en machtig kunnen zijn: ze zijn in staat om ons volledig plat te leggen.
Onze darmbacteriën zijn zeker geen onnodige ballast. De darmbezitter en de darmbewoners vormen een gemeenschap met wederzijds nut: onze darmbewoners zijn belangrijk om energie uit de voeding te halen, voeden de darmcellen, stimuleren het immuunsysteem, beïnvloeden onze gemoedstoestand, produceren belangrijke vitaminen (bijvoorbeeld vit. K), zorgen voor ontgifting,…
De darmbacteriën kunnen in een paar grote families onderverdeeld worden en de meeste zijn met elkaar verwant, zoals het in een goede familie hoort. Maar ze hebben niet allemaal hetzelfde karakter en dezelfde talenten. Er bestaan vriendelijke (goede) en onvriendelijke (slechte) bacteriën.
Het beste voor het lichaam is een zo gevarieerd mogelijke groep, een hoge bacteriële diversiteit, met zoveel mogelijk goede bacteriën. Als de slechte bacteriën de overhand krijgen op de goede bacteriën spreken we van een dysbiose. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid: een minder goede vertering, gewichtsproblemen, een zwak immuunsysteem, …
De samenstelling van onze darmbacteriën hangt van veel factoren af: erfelijkheid, gebruik van antibiotica, leefomgeving, stress, voeding,…
Een van de belangrijkste factoren voor de beïnvloeding van het microbioom lijkt de voeding te zijn: een belangrijke taak van onze darmbewoners is immers het voedsel afbreken en verwerken.
Het is dus heel belangrijk om onze darmbacteriën goed te verzorgen door gezond te eten en de juiste voedingsmiddelen te kiezen. Dit is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon: de ene zal baat hebben door bijvoorbeeld moutkoffie te drinken, terwijl de andere zich hierdoor juist slechter voelt.
Wat voor de ene geldt, geldt niet altijd voor de andere. Het is dus raadzaam om een diëtiste te raadplegen die u hierbij kan helpen.
Een gezonde darm draagt dus zeker bij tot een gezond gewicht.
CONTACTEER ONS
Anja Blommaert
Diëtiste De Gezondelijn
Ninove
0 Comment
Leave a Reply