De termen allergie, intolerantie en malabsorptie worden dikwijls door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen.

Een allergie is een overdreven felle verdedigingsreactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde eiwitten of eiwitachtige stoffen (allergenen).

Deze stoffen zijn eigenlijk ongevaarlijk, maar het lichaam aanziet ze als gevaarlijk, het immuunsysteem treedt in werking en valt deze stoffen aan.

Bij een allergie is het immuunsysteem dus altijd betrokken. Het immuunsysteem reageert extreem fel op deze eiwitachtige stof en maakt er antistoffen tegen. Een allergie kan in ernstige gevallen zelfs levensbedreigend zijn.

Een intolerantie is het onvermogen van het lichaam om iets te verdragen: iemand kan niet tegen een bepaalde stof die bij de meeste mensen geen abnormale reactie geeft. Het gaat hier om stoffen die niet-toxisch en niet-allergeen zijn, bijvoorbeeld: lactose, fructose, gluten.

Het enzym om deze stoffen af te breken is dan in het lichaam niet aanwezig, wat klachten tot gevolg heeft.

Bij een malabsorptie reageert het lichaam slecht op een voedingsmiddel omdat het spijsverteringsstelsel niet in staat is om bepaalde stoffen uit het voedingsmiddelen op te nemen, te absorberen.

Een malabsorptie ontstaat in veel gevallen omdat het lichaam niet in staat is om een bepaald spijsverteringsenzym aan te maken, maar kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een slijmvliesafwijking of een verstoring van het spijsverteringskanaal.

Wanneer je denkt dat je een allergie, intolerantie of een malabsorptie hebt, neem je best contact op met een arts. Deze kan in het ziekenhuis testen uitvoeren om de allergie, intolerantie of malabsorptie vast te stellen.

Een allergie- of intolerantietest is geen wondermiddeltje om gewicht kwijt te geraken. Als je echt allergisch of intolerant bent voor bepaalde voedingsstoffen helpt het wel om bepaalde voedingsstoffen uit de voeding te schrappen.

Wanneer je allergisch of intolerantie bent voor bepaalde voedingsmiddelen, neem je uiteraard best contact op met een diëtiste. De diëtiste kan dan een aangepast eliminatiedieet opstellen zodat je je terug gezond en fit voelt.

TAGS : De Gezonde Lijn dietiste fructose gluten lactose Ninove
POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | Oct, 26, 2016 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.