Eten en reizen: hoe een voedselinfectie of –vergiftiging vermijden

POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | jul, 13, 2016 |

Wie op reis gaat, of het nu ver of dichtbij is, op een camping of in een hotel, heeft best aandacht voor de voedselveiligheid.

Ziekmakende bacteriën en andere micro-organismen gedijen beter bij hogere temperaturen. Zodra ze in bepaalde hoeveelheden in onze maag en darmen belanden kunnen ze leiden tot braken en/of diarree, vaak gepaard gaand met een algeheel gevoel van onbehagen.

Diagnose: voedselinfectie of voedselvergiftiging.

Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijft het meestal beperkt tot vervelende maag- en darmstoornissen.

Voor kwetsbare personen zoals zuigelingen, bejaarden en mensen met een slechte gezondheid kan dit echter soms fataal zijn.

Veel van deze voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan door onvoldoende koeling, onvoldoende verhitting, onhygiënisch werken bij de bereiding van voedsel (bijvoorbeeld via de handen van de maaltijdbereider of keukenmateriaal).

Als oorzaak van het veelvuldig optreden van ziekten veroorzaakt door het consumeren van voedsel besmet door micro-organismen kunnen de 5 O’s genoemd worden:

  • Onwetendheid
  • Onverschilligheid
  • Onhygiënisch werken
  • Onvoldoende koeling van voedingsmiddelen
  • Onvoldoende verhitting

 

Op vakantie met de auto

Voedingsmiddelen voor onderweg horen thuis in een koelbox met bevroren koelelementen, vooral de bederfbare en koel te bewaren voedingsmiddelen.

Alles moet ook zorgvuldig verpakt worden om lekkage en ongelukjes te voorkomen

Breng zo kort mogelijk voor het vertrek de voedingsmiddelen over van de koelkast naar de koelbox of –tas met de bevroren koelelementen.

Hou de koelbox goed gesloten en leg er eventueel een lichtgekleurde doek over.

Zorg ervoor dat tijdens de picknickpauze de bederfbare voedingsmiddelen zo kort mogelijk uit de koelbox zijn.

Neem voldoende drinken mee, bij voorkeur water: files of autopech zijn niet uit te sluiten.

 

Veilig en gezond kamperen

Wie gaat kamperen besteedt best extra aandacht aan de menukeuze: koop bijvoorbeeld geen rauwe kip, vlees of vis, tenzij het meteen wordt bereid. De besmetting van plantaardige of dierlijke voedingsmiddelen zal meestal geen gevolgen hebben wanneer de voedingsmiddelen goed gekoeld bewaard worden en daarna bij de bereiding voldoende worden verhit.

Bewaar geen restjes of andere kwetsbare producten als er geen koelkast aanwezig is. Een koelbox kan een koelkast NIET vervangen.

Afval en restjes die je niet koel kan houden gooi je best zo snel mogelijk weg in een afgesloten bak. Zo houd je insecten en ongedierte uit de buurt.

 

Veilig voedsel in andere landen

In het buitenland gelden niet altijd dezelfde hygiënische omstandigheden zoals hier. Uiteraard kan dit het risico op een voedselinfectie verhogen.

In tropische landen is bijvoorbeeld kraantjeswater niet geschikt om van te drinken, voor het wassen van groenten en fruit of om de tanden te poetsen.

In de landen rond de Middellandse Zee is het af te raden om rauwe schaal- en schelpdieren te eten. Eet daarom alleen goed verhitte schaal- en schelpdieren.

Koop alleen in eetstalletjes op straat waar er hygiënisch wordt gewerkt en waar koelkasten aanwezig zijn.

In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten is de kans groter dat het eten verser is.

Kijk ook goed wat de lokale bevolking doet, vooral gezinnen met kinderen.

Voedselinfecties en –vergiftigingen zijn meestal van voorbijgaande aard, maar: voorkomen is beter dan genezen.

 

Met deze tips wens ik jullie alvast een fijne verfrissende vakantie toe!

TAGS : bacterie De Gezonde Lijn Dietist gezonde voeding Ninove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *